Informaţii despre alcătuirea paginii.

(26 – 17.IV.2006) LUSTRAȚIE • MAJORITATE

          Bună seara, oameni buni, și, mai ales, Florini și Florici, să fiți sănătoși, să fiți fericiți. Stimați companioni, am intrat în Săptămîna Mare. Săptămîna e mare, dar timpul e mic. Patru minute și jumătate se scurg iute, așa că trebuie să fiu eliptic și lapidar.
          Mai întîi, un anunț important pentru țară: veți putea citi în saitul meu www.pruteanu.ro , în secțiunea DOVSMS, tot ce ați auzit în emisiune și veți putea vedea tot ce am arătat. Dacă ați luat notă de acest lucru, trec fuguța la chestiuni curente. 
          Două sunt chestiunile curente: lustrația și majoritatea. Mulți telespectatori mă întreabă ce e cu cuvîntul lustrație, ce înseamnă și de unde vine. Vine din latină, din verbul lustro, -are, care avea o sumedenie de sensuri, cel principal fiind totuși acela de "purificare, curățare" (purificarea unui loc, a unei armate, a unei cetăți etc.), după cum ne-nvață excepționalul dicționar al lui Gh. Guțu . Legat de acest cuvînt este și substantivul românesc lustru (un lustru, doi lustri), mai rar folosit, tot de sorginte latină (din lustrum), care însemna "ritual de purificare a cetății din 5 în cinci ani", dar s-a fixat în românește cu sensul de "perioadă de 5 ani", așa cum deceniu e o perioadă de 10 ani. Inventiva limbă română a creat deja substantivul lustrat, -ați, adică persoane care vor fi suferit efectele, consecințele legii lustrației. Despre înțelesurile politice ale ideii de lustrație v-au vorbit și au să vă mai vorbească alte emisiuni ale TVR.

           O altă problemă de limbă română care frămîntă pe mulți, în aceste vremuri necăjite, este chestiunea "marii majorități". Surprinzător de numeroase mesaje se arată intrigate de această formulă, considerînd-o fie pleonasm, fie eroare logică. Nu e nici una, nici alta. Majoritatea e o chestiune relativă și variabilă, ca să spun așa. Majoritatea înseamnă partea mai mare dintr-un întreg. Dar această parte poate fi cu mult mai mare sau doar cu un picuț mai mare. În cazul unui vot, un rezultat de 49 de procente contra 48 înseamnă o majoritate mică, față de, să spunem, 90 contra 4, care e o mare majoritate. În parlamente, de pildă, se lucrează cu fel de fel de majorități. Majoritatea relativă (sau simplă) înseamnă jumătate plus unu din numărul parlamentarilor prezenți (cu condiția îndeplinirii cvorumului de ședință, care e de 50 la sută din numărul total al  parlamentarilor). Așadar, ca exemplu, într-o cameră legislativă cu 140 de membri, majoritatea relativă e de 36 (140:2=70:2=35+1=36). Majoritatea absolută înseamnă jumătate plus unu din numărul total: în exemplul dat: 71. Pentru legi de importanță deosebită, se cere majoritate specială, adică de doua treimi (66,66 la sută): în exemplul folosit, 94. Așadar, nu e nicio eroare să vorbim despre o mare majoritate sau o mică majoritate. Putem spune, de pildă: marea majoritate a românilor sunt de credință creștin-ortodoxă.
          Cu aceasta, am atins a doua jumătate a problemei. Mulți telespectatori și forumiști s-au întrebat : care e acordul corect: majoritatea sunt sau majoritatea este? Răspunsul nu e chiar țac-pac. E o chestiune de intenție a enunțului. Regula e că, dacă accentul logic cade pe ideea de grup compact, pe entitatea grup (ansamblu), atunci acordul e la singular. Dacă accentul logic cade pe indivizii ca atare, pe persoane, atunci acordul e la plural. Să presupunem că avem un grup de 30 de băieți, din care 25 au părul blond. E absurd să spunem că în acest grup, majoritatea băieților e blondă. Vom spune, firește, în acest grup, majoritatea băietilor sunt blonzi. Dacă însă, cum spuneam, accentul logic cade pe aspectul ansamblului, compact, ca o unitate, atunci acordul se face la singular; de pildă: Senatorii au discutat mult. În cele din urmă, majoritatea a acceptat argumentele>.
          Sper că am fost limpede, vă multumesc pentru atenție și vă invit - neapărat! - mîine în fața micului ecran, să discutăm despre â din a și î din i. Seară bună.

POȘTĂ: Televiziunea Română, Calea Dorobanților 191, București - G.P., Consiliul de Administrație
*  E-MAIL: george@pruteanu.ro    georgepruteanu@yahoo.com    doarovorba@tvr.ro *
SAITURI:
www.pruteanu.ro (Forum, Carte de oaspeți)    www.tvr.ro*


George PRUTEANU